Грешка

 

И това е песъчинка от „169”. 

 

Наскоро ми попадна новата книга на Ричард Бах „Живот под хипноза”. На страница 85-а прочетох ето това: „Всеки човек по света с всеки изминал ден навлиза все по-дълбоко в собствения си транс, всеки има своя лична история, в която вярва.”

Великолепно!

Каква е разликата между умния човек и неговата противоположност?

Умният знае за собствения си транс, за дълбоката субективност и условност на своята лична история, напълно наясно е за дълбоката субективност и условност на всички чужди лични истории и затова се отнася с пределно внимание и бдителност и към своята, и към чуждите вери в лични истории. Умният е осъзнал колко сложно е всичко, колко деликатен е балансът и каква бяла магия е действената хармония. Затова пипа много предпазливо и мисли, преди да пипа. Понеже е отговорен към живота.

Глупавият дори не подозира, че отдавна вече е навлязъл и все по-дълбоко навлиза в собствения си транс, че отколе си има и своя лична история, в която вярва. Той не вярва в лични истории, той вярва в себе си. Безрезервно. Всичко за него е просто като самия него. Затова и пипа, без да мисли. Понеже е безотговорен към живота.

Сложете сега втория тип човек начело на една държава и го оставете да плува в собствения си транс. Споделете личната му история. Участвайте в нея. Направете я своя лична история.

Ще поизчакам...

Насладихте ли се на гледката?

Ето това е един от много начини да се случват национални трагедии.

А разликата между умния народ и неговата противоположност е, че умният народ става умен, учейки от грешките си? Обикновено от първата си такава грешка.

 

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com