Избори и личен избор

 

Този текст вероятно ще се чете предимно от интелигентни хора. Затова ще бъда пределно кратък.

Темата е предстоящите евроизбори. Изразявам позицията си на гражданин, която освен че е дълбоко лична, не предявява претенции някой да я споделя. Допускам обаче, че мнозина от нас имат нужда от време на време да си сверяват с някого другиго размислите, раздвоенията и най-вече тревогите. Аз поне имам.

Макар че ще изглежда малко схематично, ще си послужа с няколко „опорни точки”. Модерно е, а и носи прегледност. И така, какво не подлежи, струва ми се, на съмнение за никого измежду интелигентните люде?

1. Евроизбори`2014 в България нямат абсолютно никакво значение за резултатите от бъдещата работа на Европейския парламент.

2. Няма почти никакво значение кои точно депутати ще пратят в Европейския парламент Евроизбори`2014 в България. Дори и да родим някакво странно изключение, то имената на останалите ще бъдат забравени още през юни. А ако чуем нещо за тях през следващите години, поводът ще бъде или взаимната им злоба, завист и ревност, или още по-често най-обикновената им балканска простотия. Алчността – отделно.

3. Кампанията за Евроизбори`2014 в България за пореден път грубо показва и доказва, че политическите сили у нас не се интересуват нито от твърдия си, нито от евентуалния си избирател. Повечето политици хич не ги е еня, малцина – почти. И това почти се дължи на извънсистемни причини: семейна култура, мек характер, кумова срама.

4. Кампанията за Евроизбори`2014 в България за пореден път грубо показва и доказва, че избирателите у нас не се интересуват какви ги вършат политическите ни сили и какво предлагат за избор. Мнозината неразумни смятат, че тази липса на интерес от страна на избирателите (на самите тях) е някакъв вид наказание и едва ли не възмездие за политиците; малцината разумни виждат в липсата на интерес у избирателите една от трагедиите на българската демокрация. (Тази липса на интерес у българина към политическото ни тяло и към практиката му трае вече 70 години, така че има пряко отношение и към трагедиите на българската „народна демокрация”.)

5. И на Евроизбори`2014 интелигентният честен човек в България отново няма за кого да гласува с чиста съвест и леко сърце. И сега той отново е поставен пред дилемата или да не гласува, знаейки, че постъпва нередно, или да даде вота си с пълното съзнание, че нещо го е стиснало за гушата. Въпросното нещо е многолико, но едното му лице задължително се нарича „избор на по-малкото зло”.

Въпреки че може да се изброят вероятно още сто и пет, петте „опорни точки” стигат. А и времето не е наше, да го пестим.

Какво правят интелигентните честни хора в такава ситуация? Какво правят интелигентните честни хора, когато всяка разумни стъпка сякаш няма значение или е обречена на провал?

Ще споделя мнението си какво биха могли да направят. Най-доброто е да се замислят и не след дълго ще стигнат до извода, че не съществува ситуация, в която изборът ни да няма значение. Изборът ни във всички аспекти на думата, включително, разбира се, и в прекия. Не съществува такава ситуация и никога не е съществувала. Тъй че и днес у нас изборът ни има огромно значение.

За какво има огромно значение?

Отговарям: за общонационалната ни енергия. Нищо повече, ала и нищо по-малко.

Ще поясня. Ако допуснем общонационалната ни енергия да бъде обоклучена и омаскарена допълнително (ако не и окончателно) с триумф на мракобесието, на мерзавщината, на безпросветната евразийщина с питекантропов привкус, с триумф на глутницата тъмни ретрогради, алчни безродници и нелепи палячовци, тогава и малкото светлина, останала в България, ще помръкне още повече. Ще поясня: ако някои измежду нас имат привилегията да притежават природна сила на характера, твърдост на духа или поне постоянство в преследването на целите си, то мнозинството хора на тоя свят – камо ли пък смачканите от тукашната дивотия честни българи – не сме споходени с такава благодат. Всяко по-нататъшно ограничаване на националната ни позитивна енергия, която все още ни държи свързани с Европа, ще обезвери огромна част от сънародниците ни, способни да мислят, ще върже ръцете им да творят и създават, ще възпре импулса им да се борят със злото. И именно това ще има пагубни последици за България. Ние не можем да си позволим да загубим и малкото светла енергия, която все още пулсира в обществения и в политическия ни живот. Колко още мрак, колко още несправедливост, колко още грабеж, колко още позор, колко още безчестие може да понесе съвременната ни национална съдба? Не е ли очевидно, че сме на прага, че всеки момент можем да скъсаме бента, зад който едва сдържа талазите си потопът на варварщината и абсурда от азиатско-балкански тип?

Накратко: според мен смисълът да участваме в тези избори е най-малкото да запазим, а защо не и да повишим тонуса, температурата, кръвообращението на позитивната общонационална енергия, която е единственият залог за бъдещето ни като народ, сиреч за бъдещето на нашите деца и внуци тук и утре. Виждам смисъла да гласуваме в архиважната ни задача да вдъхнем кураж на ближните си и на самите себе си. Виждам смисъла в най-важния дълг на всеки порядъчен човек: да способства според силите си светлината да надмогва над тъмнилото, доброто да оборва и да преборва злото.

И в разни други неща все от тоя порядък на порядъчността.

Дотук добре, ще рече някой, ама все пак за кого да гласуваме?

Да повторя тогава: този текст вероятно ще се чете само от интелигентни хора.

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com