Петъчни размисли

  

„The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”

„Единственото нещо, което е необходимо, за да триумфира злото, е (хората на) доброто до не прави нищо.”

 

Отново ми попадна известната мисъл на английския политик и философ от 18 век Едмънд Бърк, която пък ме наведе на друга мисъл.

През последния месец порядъчните хора у нас (хората на доброто) се разделиха на две части в съотношение, за което не се наемам да гадая. (Говоря за истински порядъчните хора, а не за предрешените в бяло черни и сиви нечестивци.) Едните, следвайки Бърк, решиха, че е по-добре и за обществото, и за тяхната съвест да правят нещо добро, борейки се със злото, макар и в съдружие с най-разнообразни по цвят (и мирис) нечестивци и видни представители на злото. Моите почитания към избора им. Другите смятат, че ако злото и безчестието са ти другари в работата, тази работа не може да има добър резултат, значи твориш всичко друго, но не и добро. И предпочитат да правят нещо добро, борейки се със злото, но и категорично дистанцирайки се от него. Моите почитания към избора им.

Разбирам и едните, и другите. Правил съм и едното, и другото. Едно време. Сега и отдавна съм привърженик на втория избор. От моята юбилейна възраст мога да споделя само личните си наблюдения и личната си увереност. Поне на мен никога не ми се е случвало, поне аз никога не съм виждал и чувал някой да е сторил добро дело в съдружие със злото. Заблуждавал съм се и аз, заблуждавали се и ближните ми, че сме правили добро, другарувайки със злото, но неизменно и неотвратимо времето е доказвало, че грешим в преценката си.

Моля казусът да не се бърка с друг казус: работата на порядъчните люде на нивата на доброто в условията на владеещо наоколо зло. Това е съвсем различна тема.

Бог да е на помощ на онези добри хора, които не могат да стоят със скръстени ръце.

Бог да е на помощ на онези добри хора, които се мъчат да се борят със злото, без да се докосват до него.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com