Сървайвър 1-3

  

Тест за проверка на реформаторските ви нагласи

 

Настъпи време реформаторно. Реформаторно и разделно.

Истината е, че тестът ми, състоящ се от три прости казуса, бе написан преди три дни. Не ми се щеше да го публикувам. Написах го за собствена разтуха, за собствено горчиво забавление, като шега такава някаква тъжна и самонараняваща. Сетне промених решението си да не го публикувам, понеже прочетох в kafene.net следното заглавие: „РБ търси подкрепа от социалистите за съдебна реформа”. Заглавието привлече вниманието ми, тъй като аз знам, че РБ означава Реформаторски блок. Хм, рекох си, та аз гласувах за РБ, демек аз също един вид търся подкрепа от социалистите за съдебната реформа. Сиреч РБ я търси подкрепата и мое име. И се зачетох, за да прочета следните думи на Радан Кънев, шеф от РБ: „За дълбока реформа на съдебната система е необходимо да започне сериозен конституционен разговор, а за тази цел подкрепата на БСП е ключова. Що се отнася до подкрепата на ДПС, тя дойде принудително.”

Хм, рекох си, ДПС ще го оставя настрана засега, ама възможно ли е утре някой да потърси подкрепа – щото нали е ключова! – от социалистите не само за съдебната реформа, а и за всички реформи. След което реших да публикувам теста си, който вече бях написал ей така, за разтуха. Пускам то, та белким внеса малко повечко яснота около ключовите подкрепи на ключовите реформи.

Няколко предварителни думи преди теста. Одеве споменах, че времето е реформаторно-разделно. Както за всяко нещо под балканското ни небе, хората у нас са разделени и за реформите. Този път обаче сме разделени не на две, а на три части. Добрите са за реформите, лошите са срещу реформите. Съществува обаче и трета група, пак откъм добрите, в която „членуват” фенове на реформите, но тези фенове изпитват огромни съмнения, че въпросните реформи могат да бъдат осъществени от реформаторско балканско мнозинство, в което съжителстват реформатори (засега по правото на името си), мутри и мутреси реформатори, гоцета реформатори, войводи, харамии, комити и прочее бандити, и те реформатори, както и пълни ксенофоби, полуфашаги и три четвърти фашаги, без да броим стопроцентовите фашаги – пак реформатори. Тестът ми, надявам се, ще ви позволи да се ориентирате към коя група принадлежите. Не че има значение, но по-леко се диша, като знаеш. Знаенето пък спестява очарования с последващите разочарования.

Ето и теста, който сътворих преди три дни – без никакви поправки и добавки.

 

Понеже сезонът на „реалните” реформи, в които вече дейно участват или съпричастват Гоце, Боко, Цецо, Цацо, Мико, Мая, Лютвията и, разбира се, реформаторът на мама Делян Успешния, както и – в духовно-културен план – Негово Високопреосвещенство владиката Пловдивски Николай и мултакът от републикански мащаб Веждю, както и стотици други реформатори, за които просто няма място, предлагам простичкия реформаторски тест „Сървайвър 1-3”, който почти всеки може „да попълни” наум след прочитането на всеки от трите казуса.

Казус 1. На пустинен остров за един месец попадат вашите две деца и още осем деца на ваши близки, както и десет души най-висши български държавници, началници и духовници реформатори по ваш избор. (Може да ползвате горния примерен списък от Гоце до Веждю, може и ваш си да съставите, но е добре Цацата и Цецо да са там, за да цари на острова ред и справедливост.) Условието е следното. Водата и храната са ограничени, и то така, че ако възрастните пият и ядат нормално този един месец, децата ще умрат от жажда и глад, а ако възрастните дават необходимата вода и храна на малките, децата ще са добре, а възрастните ще оцелеят без пагубни последици за здравето им, но все пак с увредено за дълго здраве.

Питане: ако зависи от вас, ще пуснете ли своите деца и децата на близките ви на този остров заедно с башреформаторите?

Казус 2. Детето ви е тинейджър, нагазило е лука, виновно е пред закона, но все пак заслужава сравнително леко наказание, да речем, условна присъда. За беда детето ви е газило лука заедно с още двамина тинейджъри, които са деца (примерно) на някои от ония десетимата от казус 1 или на някакви други башреформатори по ваш избор. Поне един от тримата тинейджъри трябва да бъде осъден, най-вероятно леко, ама не се знае. Ще разследва индивидуалната им вина МВР на РБ, ще ги обвинява прокуратурата на РБ и ще ги съди български съд. А вие имате възможност с връзки и с подкупи да спасите вашето дете.

Питане: как ще постъпите, ако зависи от вас: ще звъните ли телефони и ще раздавате ли подкупи, или ще оставите детето си в ръцете на независимата българска съдебна власт, за да възтържествува законът и справедливостта?

Казус 3. Пак сме на пустинен остров. Детето ви е дете в неравностойно положение, детето ви има някаква инвалидност и е попаднало на острова в група с други деца в неравностойно положение. Децата са заедно с ръководни социални работници реформатори, с ръководни просветни дейци от министерството и не само от министерството – и те топреформатори, с ръководни дейци от разни агенции по закрила на децата и всичко в името на децата. Да споменавам ли, че и те са топреформатори? Условието е следното, този път жестоко условие, слава Богу измислено. Скоро островът ще бъде връхлетян от ураган и ще бъде почти унищожен. Социалните дейци реформатори, просветните дейци реформатори и детските закрилници реформатори имат възможност да избягат от острова преди разразяването на урагана и да се спасят, без обаче да вземат децата със себе си. Има и опция възрастните да останат и да помагат на децата, но тогава не се знае дали изобщо някой ще се спаси, но пък може и всички да се спасят.

Питане: този път нищо не зависи от вас като родители и питането е какви според вас са шансовете да видите отново живо детето си и колко процента е вероятността да видите живи топреформаторите.

Резултати:

1. Ако отговорите вярно на всеки казус за около три-четири секунди, вие сте вменяем, четете бързо, а и схващате от половин дума.

2. Ако отговорите вярно на всеки казус за около десет секунди, вие сте вменяем, ала уморен (вероятно от предишни преживени реформи) човек и трябва да си почивате повече в уединение и тишина.

Бъдещ бонус за горните два случая:

Ако дадете същите отговори и след обявяването на края на „реформите”, в които вече дейно участват или съпричастват Гоце, Боко, Цецо, Цацо, Мико, Мая, Лютвията и, разбира се, реформаторът на мама Делян Успешния, както и – в духовно-културен план – Негово Високопреосвещенство владиката Пловдивски Николай и мултакът от републикански мащаб Веждю, както и стотици други реформатори, за които просто няма място, смятайте реформите за успешни лично за вас, за каквито ще бъдат обявени и по принцип. Успешни лично за вас, защото сте оцелели, въпреки че нищо не се е променило. Успешни за вас, защото все още сте вменяем въпреки успеха им на реформите. 

3. Ако отговорите вярно за над двадесет секунди, вие непременно трябва да посетите първо психиатър, а после да посещавате редовно психотерапевт, докато си оправите скоростта на психореформаториката.

4. Ако не отговорите вярно за колкото щете секунди, извинявайте. Нищо лично.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com