Уроци за домашно

  

Документалният филм се нарича „Народен дом на терора”. В рамките на един час режисьорът Стойчо Шишков разказва историята на пустеещата, рухващата днес сграда на „Лъвов мост”, която е била седалище на Дирекцията на полицията до 9 септември 1944 и съответно на Народната милиция след това. Сграда, която помни много зло, неописуемо зло, българско зло. Говоря за следдеветосептемврийското зло под възторжения напев на балалайки и частушки.

Можете да видите филма в кино „Одеон”, да си излезете мълчаливо с поглед, забит в земята, да поразмислите върху някои кадри или някои думи и да го забравите. Можете да сторите и друго. Въпрос на избор.

Нарочно изчаках няколко дни, за да не бъда подвластен на емоциите. Най-напред, нека да споделя, че аз съм изкушен човек в тази материя с българското болшевишко зло. Чел съм много, много съм слушал оцелели жертви на антибългарската „революционна” вакханалия, а и няколкото години работа във вестник „Про и Анти” и най-вече участието ми в подготовката на издания, събрали престъпленията и мъката в онези „преломни години”, ме правят доста обръгнал читател и зрител. Въпреки това някои епизоди от филма ме покъртиха. Което само за сетен път свидетелства, че по диващина и варварство родните ни комунисти нямат равни на себе си, ако не броим, разбира се, съветските им другари.

Видиш ли този филм и ако не си дивак и варварин, някак от самосебе си се натрапва темата за покаянието. Ще се изразя така: докато по тези наши земи не прозвучи ясно, високо, публично, при това откровено и смирено покаяние за античовешките грехове срещу човещината, докато няма морално покаяние, християнско покаяние, докато всички диваци и варвари, свързани по един или друг начин с онази месомелачка, докато всички до един добри ученици и следовници на диваците и варварите, осъществили онази месомелачка, не бъдат отстранени от публичния ни живот именно чрез общонационално покаяние – нищо няма да мръдне тук по същество, нищо няма да се промени у нас по същество, а като следствие няма да се промени и нашето българско място в класирането на нациите по щастие – лично и народно, по радост, по оптимизъм, по благоденствие, по здраве, по образование, по престъпност, по всичко. И ще бъдем първи само по липса на покаяние. И естествено – по Бойко, по Доган и по Цацаров…

Пиша тези редове, за да напомня и още нещо важно. На тоя свят съществува родова памет, генетична памет. Ако някакви периоди от миналото ги няма в учебниците, ако почти всички обществени сили се преструват, че греховете на миналото вече не само са забравени, ами все едно и не ги е имало, това не означава, че злото е потънало вдън земя, че енергията му си е отишла от тези земи, че то се е анихилирало през девет планини в десета, а ние – все така прости, за да се разбираме без проблеми, – си намигаме полубайганьовски-полуандрешковски, изплакваме си полупилатски-полуболшевишки ръчиците с топла водица и пито-платено. Не, не става така със дивашкото и варварското зло, посял ли си го веднъж в родината си. Родовата, генетичната памет не допуска такива евтини шмекерии. Всяко наше дете, всеки наш младеж, без да го съзнава и без изобщо хабер да си има за какво иде реч, носи в кръвта си, носи в клетките си – измежду много послания от злото – едно-единствено важно, съдбоносно послание от сатанинския мрак и то е, че след като „онова” след 1944-та може да мине морално безнаказано, може да мине метър безпокаянно и непокаянно, то значи тук, по тези земи, всичко е позволено, всичко. Това значи. И посланието на злото е еднозначно, не подлежи на тълкуване. А и няма смисъл: достатъчно е да си спомни какво се случи у нас само през последния месец (примерно), за да е ясно, че всичко е позволено. И ще бъде позволено, докато не си научим уроците, дадени ни от съдбата за домашно.

Впрочем филмът все още го дават, макар и рядко. Реклама няма, научих за него от приятел. Салонът е полупразен, билети има колкото искаш. Струват доста по-малко от килограм свинско. За по-млади и по-възрастни – още по-евтино.

В България призивите към покаяние не се ценят, затова и билетите са евтини.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com