Клета Матер, сиротна Алма

 

Възнамерявах да напиша този текст малко по-късно и да го публикувам на 1 ноември. Да, именно, в Деня на народните будители. Премислих, току-виж някой по-буден направи разни неправилни асоциации. Пък и по-добре по-рано – още е хубаво времето. Ей-сега ще разберете какво общо има меката есен.

В предишния си текст („Журналистика и проституистика”) споменах, че често обикалям из центъра на София, включително и край Университета. Сега добавям – минавам и през двора на Университета, такъв ми е най-прекият маршрут. Благодарен съм на Господ, че два-три пъти седмично влизам през тунела откъм „Царя”, поглеждам към входа на филологиите, славянските имам пред вид, преглъщам, вглеждам се в лицата на студентите отпред, пак преглъщам, понякога срещам колега отпреди 40-45 години (задължително професор, ЕГН-то ни е такова), запознавам внук си с професора/професорката, отминаваме, хайде вляво преди Университетската библиотека, хайде вдясно след библиотеката, след малко е бариерата. Стоп. Тук ни е работата.

Преди 40-45 години в двора нямаше коли. Сега е пълно. Не ми се брои, но следобед и привечер са поне 50-60. Най-малко! Тези коли всеки ден влизат през портала с бариерата и излизат оттам. Коли на университетските преподаватели и служители. Сега внимание! Между гърба на Университетската библиотека и крилото на Юридическия факултет (20 метра) зеят две огромни дупки и няколко по-малки. Две от тези „по-скромните” са веднага зад бариерата, сякаш приветстват с добре дошли шофьорите. Да забравим малките дупки, те са като апликации върху асфалта, те са, дето се казва, за красота. Едната от грамадните ями е запълнена криво-ляво с някакви бетонни отломъци, та вероятно е по-поносимо. (Това когато не вали.) Другата е впечатляваща и с размерите, и особено с дълбочината си, която всяка седмица бавно се увеличава. Колите трудно избягват ямите, понеже от едната страна е част от импровизирания паркинг, а от другата е библиотеката с пейки за пушачите. (Когато вали, просто е приказка.)

Тъй.

Онзи ден казах на внук ми, че ако той стане студент в тази наша гордост и слава, в тази наша скъпа Алма Матер (майка хранилница, с извинение), тогава дълбоката дупка, първескинята в състезанието по впечатляване, вече ще е толкова напред в битката, че вековната ни Алма Матер ще я ползва за кладенец и той с колегите си ще могат да си гребат вода оттам с кофи и да мият колите (или бъдещите миниракети) на преподавателите си срещу скромно заплащане.

9-10-годишното дете и то се впечатли, а после много се смя, като разбра, че дядо не се шегува.

Преди Деня на народните будители, когато ще отдадем почит и на нашата щедро обгрижвана от всички нас българите Алма Матер, си позволявам да се обърна към горната част на университетското тяло.

Братя и сестри ректори, заместник-ректори, декани, заместник-декани, професори, доценти,

Драги колеги,

Тая, дето я чакате, няма да се случи. Всуе се надявате, че някой измежду вас, на когото му е работата, ще си свърши работата. Тука е така, а вие сте тука. Изходът е само един и той чудесно се вписва и в меката есен, и във вашето самоуправление. Съберете по 2 (словом два) лева от всеки, възложете на някой по-оправен млад доцент да намери 2-3 (словом двама-трима) работяги, да им даде парите, а те сами ще купят и цимента, и чакъла, и пясъка, и всичко друго, за което не се сещам. След 2 (словом два) часа ще сте забравили за дупките поне за няколко години, а ако работягите са съвестни – завинаги.

Съгласен съм, наистина ще е малко грозно с тия бетонни кръпки между асфалта, ама и сега не е особено красиво. Виж, колите ви са красиви, като ги гледам, защо да ги трошите катадневно. Пък и 2 лева пари ли са? Отделно, че зимъска някой гост професор, докато бърза за публичната си лекция, може да се удави в оная локва, първескинята.

Прочее, честит ви бъдещ празник!

Gaudeamus igitur!

Vivat academia, vivant professores!

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com