998 думи за „воровете в закона” и за нас

 

Някои от по-младите читатели вероятно не са чували руския израз „вор в законе”. Пояснявам, цитирайки Уикипедия: този тип човекоподобно е „крадец, заемащ висше положение в елита на престъпниците”. Да уточня: тази висша мутра в „закона” на организираната престъпност е типично и единствено руска мутра (вижте им мутрите в Уикипедия), мутра отколешна – дореволюционна, съветска, а днес пак руска, самата „титла” е само руска, да си „вор в законе” е най-високото бандитско стъпало, което може да се заеме в бандитската руска йерархия онзи ден, вчера и днес. А „воровете в закона” ги обвързва, ръководят се от и се подчиняват на своя си „воровски закон”. Руският уникален „воровски закон”. Да подчертая: „воровският закон” е извън официалния, държавния, съблюдаващия правото закон, той е нелегален, така да се каже, той е неписан, той оперира подмолно, насочен е срещу държавния закон.

Разбира се, крадци, бандити и  всякакъв друг тертип организирани негодници виреят и в много различни от Русия държави. А в някои от тях освен „воровете” от подземния свят властват най-законно и друг вид бандити – да ги наречем отново, логично и съвсем точно „ворове в закона”, които „работят” обаче в официалния, държавния закон. Можете спокойно да се подпишете дори, че те са законът, писаният закон, дето всички трябва да го спазват в съответните държави.

Например в държавата България.

В нея, в нашата държава, сега се протестира. Протестирали средно 3000 души. Съмнявам се да са толкова много, но нека. Ако приемем, че у нас в момента живеят 5 милиона души над 16-годишна възраст, в протестите участват 0.06 процента от порасналото и дорасналото за протести население. С думи – шест стотни от процента.

Против кого протестират тези хора? Отговарям: срещу овластените, избраните законно, срещу конституционно действащите родни „ворове в закона” с бели якички, които са окупирали парламента, правителството, законоприлагащите институции, медиите. И живота на българите. Както и срещу партниращата им надземна и уж подземна мафия, част от която те са.

Осъзнават ли добре и издълбоко протестиращите срещу кого са излезли на битка? Извънредно съм скептичен.

Манипулират ли тъмни сили протеста на 0.06 процента от възрастното население на члена на ЕС и НАТО Република България? Не знам и не ме интересува, докато евентуално манипулираните са само 0.06%. Допускам, че някои от бунтуващите се ги въртят като кукли на конци, други са просто платени, трети са просто кретени, четвърти са лумпени и сеирджии, а пети са умни, добри, честни хора, на които наистина им е дошло до козирката. Трябва да има и шести, седми…

Каква е крайната цел на протестите? Какъв е идеалът? Никой не го формулира – освен споменаваната тук-там сакралната думичка „народовластие”. Ще се въздържа от коментар.

Ако за миг поне се опитаме да бъдем по-скромни в претенциите си като народ, би следвало като първа стъпка да извадим „воровете в закона” от закона, тоест да не са те, които творят законодателството според интересите си и пак те да го прилагат като изпълнителна и съдебна власт, възпявайки себе си като медийна.

А следващата стъпка вече би трябвало да е да изберем неворове и те да поемат държавата ни – включително и да правоприлагат истинския закон плюс цялата огромна държавна работа.

И кой точно ще положи върху отечествения олтар сизифовите усилия по пропъждането на воровете и приласкаването на неворовете? Кой? Онова бръснатото момче по новините от Перник с мегафона? Или мургавите „народовластници” с анцузите? Или Динко от Ямбол? Или оня другият, Перата ли му беше прякорът?

И как точно ще свършим тая чудовищно трудоемка изключително сложна работа? Как ще установяваме народовластието в България? С тъпани, хорà, думба-лумба и „юнаци”?

И кого, кои точно ще качим на „народовластния” амвон, за да ни управляват умно и справедливо от наше име и в наше име – на мястото на окакалите се днешни престъпни маскари?

Ако така ставаше, както си въобразяват огромната част от 0.06-те процента и както лелеят още десетки и десетки „проценти” на топло и на по ракия с бира и винце, Васил Иванов Кунчев щеше да излезе да блокира Арабаконак, вместо да прави тайни комитети и здрава организация. Наивник ще трябва да е бил Апостола да я кара по трудния начин вместо по лесния.

И може би най-важното: сами ли ще се справяме, или са ни нужни помощ, подкрепа, съдействие? А ако са ни категорично необходими, както си мисля, откъде да ги потърсим подкрепата и добронамерената помощ – от Европа ли, от нашето божем семейство ли, или от Русия? Откъдето властва вече векове и векове законът ли, или откъдето охолно властват двата типа „ворове в закона” – със и без бели якички, олицетворявайки днес и „воровската” си държава, и „воровската” си „духовност”?

Рамката, рамката! За рамката ми е думата: ако излезем извън европейската рамка, която очевидно е тясна за някои умници, това ще означава историческа – и вероятно необратима – катастрофа за България. И действително трябва да си много прост, за да не го разбираш. Ала историята ни учи, че човек върши какви ли не безумия в желанието си бързо и просто да постигне сложни и трудни цели. 

В България обаче кой пък учи история?

Учили-недоучили, нека го кажа: всеки разумен човек (разумни публицисти, журналисти, политолози, политици, учени, други публични личности), който подклажда тази къде спонтанно наивна, къде подло манипулативна „протестна” 0.06-процентова „вълна”, който я подклажда в този ѝ вид и мащаб заради някакви егоистични интереси – най-малкото да блесне – е обществен престъпник. При това идиот, който подхвърля сухи съчки и в собствената си клада, но и в огъня, който ще изпепели и бъдещето на децата му.

И все пак, чудя се, какво чакат, ако още се въдят по нашите земи, политическите сили и най-вече хората (има ги тях още, има ги), които са ориентирани процивилизационно, проевропейски, продемократично, проразумно, просвободно, прочовешки – за да извисят своя разумен глас и поне да се опитат да поемат в ръцете си своя дял от съдбата на страната ни... И не мога да се начудя какво чакат.

Преди 100 години добрият войник Швейк мъдро учеше, че никога не е било някак да не е било. Съвършено вярно. И у нас ще бъде някак. А от средноаритметичния показател на общата воля и общия разум на 5 милиона души зависи как ще изглежда това „някак”.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com