Точно 30 години по-късно

1914280Как се повтарят тъпите номера на негодниците. Лошото е, че макар и самите негодници да са негодни за нищо друго освен за престъпления или дивотии, номерата им често са годни да хванат в мрежите си нормалните доверчиви люде. А нашето племе е доверчиво на квадрат, нищо че се броим за хитри андрешковци и заклети томи неверници. Мнозина негодници обаче бяха наясно колко сме лековерни и се възползваха. Многократно.

И възнамеряват пак да се възползват.

През първата половина на 1990 година тогавашната българска комунистическа партия излъга българския народ и си остана на власт. Лозунгът им беше „Сполука за България”. Моя милост следеше от упор бурния цъфтеж на „сполуката” и до лятото написах малко сатирично книжле, което озаглавих „Сполука за Германия”. Отпечатах го самиздат, нелегално, така и се продаваше. Заради продължаващата „българска сполука” нямаше как иначе.

Във въпросното самиздатско книжле представих, цитирах, публикувах части от немски менте „документи”, намерени уж от мене в ролята ми на мним историк. Имаше интересни попадения в „архивите”, които „разкриваха” как германският фашизъм се е опитал да измами историята, но в края на краищата не му се е получило. Излагах „стенограми” как Хитлер се спогодява с другите негодници да го свалят про форма от власт, как първо му благодарят, а после уж го съдят, как „здравите сили” в лицето на Гьобелс и Рибентроп поемат ръководството на Националсоциалистическата германска работническа партия (НСГРП), как организират Кръгла маса и т.н., за да се стигне – малко преди войските на Сталин да влязат в Берлин – до логическата промяна на името на НСГРП, превърнала се в „Германска комунистическа партия (сталинисти)”, готова да посрещне своите идеологически братя пред Бранденбургската врата…

Майтапи. Черпех с шепи алегоричните майтапи от онова, което се разгръщаше пред очите ми у нас през 1990-а.

Понеже междувременно реално, на живо, без майтап БКП стана БСП, победи на избори с много лъжи и още толкова фалшификации, а нашенските Гьобелс, Рибентроп и компания оглавиха отново и пак за дълго България. Тъй то.

Сега ни предстои ГЕРБ (може би бъдещи ГАРБ – Граждани за антикорупционен рай в България) да рестартира себе си, да съгради основите на нова България – и тя рестартирана, в която ще се надгради над постигнатото досега от Доган, Пеевски, Борисов, Цацаров и Гешев, от Божков и Домусчиев, както и от цялото КДС-генералитетно войнство.

И защо не? Нашето племе нали е доверчиво, пък и зло не помни повече от три дни.

Да ни пази Господ пак да я оплескаме. Да ме пази Господ пак да седна да пиша сатира. Примерно: „Житие и страдания грешнаго конституционнаго пророка Данаила от рода Кирилов”.

Не, мерси. Нека Господ ме помилва да си остана само със „Сполука за Германия”. Аман от такава сатира!

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com