Малко предизборна аритметика с числа и без числа

корупПак идат избори. Какво да правя – не мога да не го напиша…

Мой много близък се закахърил, че един от Харвард-Йейлските ни читави министри бил казал, че за не знам си какво са раздадени на „наши фирми” 8-9 млрд. лв. За година време. Голям кахър, чудо голямо! Имали бол милиарди – раздали. И колко да са откраднати директно и безвъзвратно от тия 8-9 милиарда? Най-много 3-4 милиарда. Голям кахър, чудо голямо!

Виж, доста кахърна е аритметиката с брутния ни вътрешен продукт, откакто мнозинството от нашия народ реши, че Въвеждащият Ред в Хаоса е новият ни вожд. Ако вземем да посмятаме на едро и грубо, задачата изглежда така:

2007: БВП – около 44 млрд. лв.

2020: БВП – около 118 млрд. лв.

Средно на година – около 70-80 млрд лв.

Отделно получени от Европейския съюз – близо 50 млрд. лв. общо.

Така пише в Гугъл.

Отделно още приходни пера, дето нямам идея какви са.

Значи, от 2009-а до 2020-а, това са годините, когато цареше Редът (смятам едро и грубо, затова махам, и то само отчасти, годината на Орешарски), та през тези години Господарят на Реда е разполагал с има-няма 700-800 млрд лв. И колко да са откраднати от тях директно и безвъзвратно? Нека да са 15%. Знам, че се смеете. Знам дори кои се смеете, ама нека да са само 15%. Е, 100-150 млрд. лв. си е все пак сума. Ако са само 15%. За такива милиарди приемам, че човек може и да се кахъри. Дори цял народ би следвало да се кахъри.

Още съвсем малко аритметика с числа, но вече простички, малки числа.

Всеки, който е имал и има ученик в семейството, знае какво е НВО. На 11 юли също предстои НВО, но не Национално външно оценяване, а вътрешно. За всички ученици от 18 години нагоре. И най-вероятно на това НВО, изборното, 10-ина мандата няма да стигнат на новите, сиреч протестърите и промянафилите, срещу старите, сиреч редолюбците и хаософобите, за да съставят новите самостоятелно правителство. И защо няма да стигнат, пита се в аритметическата задача.О, не е заради нас и нашето гласополагане, о, не, сакън! Ние всички сме за промяна, за дързост и красота. И много уважаваме Кембридж-Оксфорд, че и цялата Бръшлянова лига. Няма да стигнат мандатите, защото ония нещастници, уж новите, са такива нещастници и некадърници, че просто не могат да вземат 121 гласа. И най-вече заради оня нещастник Христо Иванов, който не е стока, едно на ръка, пък да не говорим, че майка му е такава, а баща му – онакъв, като при това той носи пълна отговорност какви са родителите му, без да броим, че и дядо му май не е бил стока и той, за което той, нещастникът и лузерът Христо Иванов, също носи пълна отговорност. Та затова не достигат ония 10-ина мандата. Заради него, не заради нас.

Сега вече бърза аритметика без числа.

Ако не са занасяме и не се подбъзикваме над собствения си политически дебилизъм, горната задача с недостигащите мандати си има и друг тип решения. Решения сериозни и отговорни. И така, защо – може би – няма да стигнат мандатите за самостоятелно правителство на новите, дето половината са стари, ама нейсе, запуши я?

Ами защото не можем да сметнем елементарни неща. Повече от половината – засега – активни избиратели не можем и това е. Непосилно ни е да сметнем примерно:

- по-добре ли е да живееш криво-ляво достойно вместо със сигурност недостойно;

- по-добре ли е да живееш сравнително свободен вместо зависим от алчни безграмотни изроди;

- по-добре ли е да живееш в балканска все пак цивилизация с всичките ѝ кусури вместо в полуазиатски корупционно-варварски идиотизъм;

- по-добре ли е да следваме осъзнатия съвременен избор на децата и внуците си, па макар той да е крив и куц понякога изборът им, вместо да следваме брътвежа на говорещи поцинковани кофи и опикани пишман- и дрисманродолюбци;

- по-добре ли е да не те е, вместо да те е срам и гнус, като пуснеш телевизора.

- по-добре ли е да е поне с малко по-добре, отколкото да е още по-зле?

Все такива елементарни задачи с простичък отговор. Като НВО за 4-ти клас.

Не, не е сложно този път. Не, това изборно НВО не е като други преди него. Не е като 2 по 2 – малко по-трудно е, но не е и корен квадратен от 4 – много по-лесно е.

Е, ако не друго, поне отсега се знаят виновните. Както винаги. Ако и на 11 юли двойките пак са повече от половината, виновно ще е пак малцинството. Тия, дето на оценяването не са получили двойка. Винаги е било така по тия земи. Въпросът е да не е така до дупка. Въпросът е да не стане „на всеки километър – и така до края на света”.

От друга страна, аритметиката е точна наука. И строга. И строго повелява: каквато е аритметиката ни, така и ще живеем.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com