Проклятието на числата

 

Има ли нещо по-красноречиво, ала и по-безпощадно от числата?

Малко ще огрубявам и закръглям, но смисълът ще се запази. Големият смисъл. Моля да се отбележи, че смисълът се запазва, макар че ще посоча само малка част от числата.

 

Президентски избори. Прогнози.

1. От една страна, председателят на Върховния касационен съд се радва на число, което е 5 пъти по-голямо от радостта, която поема фолкпевицата Луна Йорданова. Казано образно, ако съберете една дузина средностатистически българи и им предложите задължително да изберат един от двамата, 10 от тях ще гласуват за господин Панов, а двама – за госпожа Йорданова. Да, да, за президент! Честито, господин Панов!

2. От друга страна, ректорът на най-престижното и най-, най-, най- измежду висшите учебни заведения в България се радва на число, което също е 5 пъти по-голямо от радостта, която поема председателят на Върховния касационен съд. Ако съберете друга дузина средностатистически българи, ще се получи същото като по т.1, само дето е извънредно вероятно десетимата гласоподавачи за ректора да се илитерати, да не са чували нито за Аристотел, нито за братята Георгиеви, но пък да са фенове на най-големия, един от най-старите като опит и изобщо най-, най-, най- бандити, крадци, мошеници и лъжци на съвременна България. Пък и не само на съвременна. Честито, господин Герджиков! Гуадеамус, вие още сте млад!

 

Парламентарни избори. Прогнози.

1. „Демократична България”, флагманът на разни екстравагантни идеи като законност, справедливост, евроинтеграция и все такива едни лакардии, се радва на число, което е 2.5 пъти по-малко от радостта, която поема партията на господин Бойко Борисов, най-големия, един от най-старите като опит и изобщо най-, най-, най- бандити… Виж по-горе. Този път няма да се получи с една дузина (за да не разчленяваме и разкостваме въображаемите ни гласоподаватели), а с две. Значи, ако на 24-има българи им се наложи и така нататък, 17 ще изберат опита, така да се каже, традицията, стабилността един вид, а 7-ина – лакардиите. Честито, господин Борисов!

2. При тия новите момчета, дето продължавали някаква промяна, числата са доста по-различни, направо оптимистично (за тях, за момчетата) по-различни. От две дузини българи „само” 14 души ще дадат гласа си за най-големия и най-, най-…, а цели 10 души ще пожелаят промяната да продължи. Честито, господин Борисов! Пак.

3. Последна точка. Симпатично е, както и симптоматично, че подкрепата за акостиралите в Росенец фенове на разните староевропейски лакардии, е точно същата като подкрепата за росенецкия отшелник, олицетворение и символ на правата и свободите по българските земи. Честито, господин Доган!

Впрочем – честито на всинца ни!

Както казах в началото, няма нищо по-красноречиво, ала и по-безпощадно от числата.

 

П.П. Тъй като през последните години съм завършвал половин дузина свои текстове с последния стих на Ботевото „В механата”, заменяйки „вий” (само геният има право на „вий”) с „ний”, този път ще се въздържа. Ама си го мисля.

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com