„Всичко е безсмислено – няма да гласувам.” Глупости на квадрат, на куб, на тиквена степен!

thinker-rodin-photo-and-description 1

И така, изборите чукат шумно на вратата. Хлопат яко. Насред грохота чувам отчетливо, че всичко било безсмислено, затова те нямало да гласуват. Те – горе-долу половината български гласоподаватели. Не се интересувам как са стигнали до това „прозрение” за безсмислието, просто приемам факта. Както впрочем ми се наложи да приема купища „факти” през последните две години и половина покрай ковида и войната на Русия срещу Украйна.

Ще се опитам да подходя с минимум емоции и към това поредно безумие. Затова се обръщам към разумните хора, които ще прочетат тези редове. Около вас е пълно със сравнително порядъчни, прилични люде, които обаче са малко-много на „вие” с предизборния разум. Поговорете с тях, без да ги корите и обиждате, и им обяснете някои прости неща. Обяснете им ги простичко простите неща, без чужди думи, без философски сложнотии и морални задълбавания. Все някой може и да се замисли, все някой може да промени нагласите си.

Почнете от най-простото. Напомнете им, че всеки действителен глас вдига летвата за влизане в парламента. А две формации – на онзи нещастник генерала Янев и на онзи Ахмед-Доганов приятел и палячо Слави Трифонов – са на границата и именно техния глас, на „прозрелите” безсмислието на изборите, може да остави Янев и Трифонов извън Народното събрание. Един-единствен глас би могъл. Разбира се, добре ще е този глас да не е за крадеца и наглия лъжец Бойко Борисов или за онова говорещо изчадие Копейкин, дето ще отваря лагера в Белене за такива като нас. Кажете им го на вашите приятели и познати, че не всеки действителен глас е „правилен” глас.

Продължете с нещо малко по-трудничко. Че на тоя свят има добро и зло. И че доброто си личи, че се раз-личава от злото. И че те, вашите приятели и познати, както всички нормални хора, имат сетива да у-сетят тази раз-лика. Примерно между възрожденците Георги Раковски и Костя Копейкин. Или между шоумените Зеленски и Трифонов.

Продължете с нещо доста по-трудничко. Помолете ги да не вярват на глупости. На дивотии, които не са логично следствие на дадена разумна причинно-следствена верига. Обяснете им, че не бива да нахлуват като мечка в стъкларски магазин във въпросната причинно-следствена верига, да си харесват някоя халка и да заявяват, че това е цялата верига. Уверете ги, че това най-често ще е лъжа или най-много полуистина. Дайте им примери. Например: Ботев е стрелял по хора, значи е убиец. Проследете пред тях причинно-следствена верига, за да се убедят, че истината винаги е в края на веригата и че Ботев е герой, а не убиец. Или: Бойко може да е всякакъв, ама е печен. Разяснете им, че е абсурд човек да е всякакъв (включително мошеник, патологичен измамник и шампион-корупционер) и да бъде същевременно печен. Каквото и да означава печен. И на другия полюс: подсетете ги– те знаят, но все забравят, – че грешките и дивотиите на иначе почтени хора си имат дълбоки причини, че понякога дори не могат да бъдат избегнати, но важното е мотивите и стремежите им да са почтени, а не измамническо-корупционни.

А накрая им заявете най-, най-сложното и най-несмилаемото. Че Бог е сътворил този свят, че всичко на този свят е Бог и ако „всичко е безсмислено”, това означава, че Бог е безсмислен, че Той самият е лишен от смисъл. Допуснете (предпазливо, дружески, без агресия), че по-скоро вашият приятел или познат е без-смислен и без-мислен в този конкретен казус.

Не се учудвайте, ако ви се обидят и предпочетат те да бъдат смислените, а не Бог. В края на краищата 10% от българите харесват Копейкин, затова нищо не бива да ни учудва.

Не се обезсърчавайте, ако усилията ви уж отидат на вятъра. Нищо не отива на вятъра, а се пише в нечия дебела книга – там горе, където всичко има смисъл. В случая – във вашата книга. И то като голяма положителна точка.

Не се обезсърчавайте и от резултатите на предстоящите избори. И те ще имат смисъл, който още не ни е дадено да прозрем. Но ще имат. И от нас ще зависи какъв урок ще извлечем от този смисъл. И дали изобщо ще направим избора да извлечем какъвто и да е урок.

Прочее, желая ви успех, разумни хора. И нека Бог да е с вас.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com