Литература и философия

Единствената причина да загубя десет минути от живота си, за да поровя в гугъл и да напиша тези няколко изречения, е желанието ми да опитам да спестя нерви и ядове на много хора, между тях и уважавани украински дипломати.

Първо литературата.

Една бележка: не знам защо, но мнозина цитират само по един стих или куплет от творчеството на именитите поети, а това е неправилно. Трябва да се цитира изцяло, защото иначе рискуваме да изпуснем някое важно послание и да осакатим внушението. И така, две творби на поетесата Соня Момчилова от албума „Ръгай чушки в боба”, дело на друг поет – Слави Трифонов. Не съм пипнал нищо, както е в мрежата, така го цитирам. Не се бойте от правописа, матурите не са пò стока.

Ще ви почакам две минути да ги прочетете.

 

 „Мама на татко не дава”

Мама на татко не дава, защото сме много деца когато на татко му става мама го ръси с вода. Чудим се двамата с батко как да помогнем на таткооо. Припев: Мама! В противен случай той ще ни напусне. Мама! Във авантюри леки ще се впусне. Не бива да го изпускаш, че някой ще ни го схруска. Налага се днес да му пуснеш дори да потрепваш от гнус. Татко родителю на свидни, бедни ела двамата с батко нищем ни вила, нито нова кола Татко ще се разболее ще го хване невроза и стрес любовта му докрай ще изтлее ще избухне във бурен протест. А пък може да кривне от пътя главата му щом се размъти. Припев: Мама! В противен случай той ще ни напусне. Мама! Във авантюри леки ще се впусне. Не бива да го изпускаш, че някой ще ни го схруска. Налага се днес да му пуснеш дори да потрепваш от гнус. Татко родителю на свидни, бедни ела двамата с батко /х2/ нищем ни вила, нито лека кола. Нек се любят сърцата Нек се раждат деца

 

„Ще ти скъсам гъза!”

- Може ли едно..блусче? - НЕ! - Що? - Щото си грозен..и нямаш вид на човек, който има пари. - Аз съм богат на други неща, рожбо, я ела с мене на дансинга....О...кого ще удряш ти, бе? Я ела с мене бе! В една дискотека танцувахме блус. Аз я обгръщах, като буйна лоза. На нея се спрях `щото имам вкус и нежно и казах... Ще ти скъсам гъза! Бързо свърши протяжният блус, в очите и блесна издайна сълза. Тя имаше силен аромат на мускус. Веднага и казах... Ще ти скъсам гъза! Беше задушно, телата ни лепнеха. Клони бе свела млада бреза. Птици заспали, литнаха. Седна ти. Веднага и казах... Ще ти скъсам гъза! Ще ти скъсам гъза!

 

Готови ли сте? Не сте пропуснали никое внушение, нали?

Сега е ред на философията, поръсена обилно с причинно-следственост.

Драги сестри и братя, уважаеми дипломати, не е добре да се ядосвате заради нещо, което е, понеже би могло да не бъде.

Драги сестри и братя, уважаеми дипломати, не е добре да се ядосвате заради нещо, което е, понеже то е неизбежен връх на нашенската философия за упражняване на власт.

Драги сестри и братя, уважаеми дипломати, нямаше да се ядосвате на простотиите на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова, ако винаги имахте на ума си, че тя първо е станала поет, а после председател на СЕМ.

Ще го кажа по-просто: нейната поезия е почвата, върху която е цъфнало и вързало председателството ѝ.

Ще го кажа още по-просто: да не беше тази поезия, не би било председателството ѝ.

И най-просто: първо – поезията, после – обществено-политическата дейност. Първо серСЕМка, после – най-важна СЕМка.

Редно ли е разумен човек да хаби нерви заради родната философия на властта, заради логически вериги, заради причинно-следствени връзки? Ами нека не ги хабим. По-добре да се кръстим, защото за шеф можеха да типосат я Дачков, я Волгин, я Симов, я някой друг още по-òтвратен серСЕМ над серСЕМите.

Някой разумен човек или уважаем дипломат ще рече: защо да не може председател на СЕМ да е някой почтен, читав журналист или публично приемлива личност?

Ето пак същата разсеяност. Пак изпускаме от ума си, че поетесата Момчилова е номинирана за СЕМ от най-големия серСЕМ измежду серСЕМите.

И накрая: вижте у Найден Геров какво означава турската дума серсем. Не е трагедия да си серсем. Трагедия е да си серсем и президент едновременно. Или серсем и председател на СЕМ едновременно. Тогава трагедията не е само лична.

Ама някой избира серсемите на свободни избори. Или греша? Чак по-после те се съединяват като пролетариите и се размножават като зайци.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com