Можем да теглим вече някои изводи

След изборите на 9 юни и особено след вчерашния ден можем да си позволим някои заключения. Не са необходими и много думи. И дори не е нужно ние да ги измисляме. По-добре е да се обърнем към умни хора – бивали, търпели несгоди и божем разсъдливи люде, които ужким почитаме заради делата и думите им.

Захарий Стоянов е такъв човек. Или Джендо Стоянов Джедев, ако предпочитате, бившият медвенски овчар, починал като председател на Народното ни събрание.

Да поясня. Цитатът долу е от „Превратът през 1881 година”. Три години след Освобождението, на 27 април и дните нататък, у нас се извършва проруски преврат, за който 95% от съвременните българи не знаят абсолютно нищо. На 1 юли е суспендирана, тоест отменена е Търновската конституция. Захарий, за когото 90% от съвременните българи не знаят почти нищо, много подробно е описал онези времена. Нека се задоволим с 28 негови думи:

„Накъдето се обърнеш, с когото се срещнеш, каквото прочетеш във вестник, руски или български – сичко мирише на робска земя, на мракобесие, на дебело невежество и славословие на камчика.”

Няма грешка: вестниците са руски и български, а камшикът е „камчик”.

Минали са около 140 години от написването на тези 28 думи. Всеки разумен човек би се съгласил, че съществуват тежки сходства между тогавашната и днешната „земя”. Има и огромни разлики, върху които всеки припрян наблюдател би настоял: тече ток, бръмчат коли, летят самолети, телевизия, интернет, панталони вместо потури, освен ако не е 6 януари или не се издигат пилони на Рожен… Да, цяла цивилизация се въздига между ония и тия времена.

Обаче разумният нашенец, който не е припрян, понеже е разумен, само ще поклати глава и пак ще прочете цитата. И ще се прекръсти с надеждата, че Господ в милостта си пак ще прати тъдява читави човеци като Джендо Стоянов Джедев, Васил Иванов Кунчев, Христо Ботйов Петков и подобни тям. Пък може и да не са чак толкова светли и свети, няма да придиряме.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com