Копнеж и алкохол

phpqhjzw8 800x Действието в тази далечна история се разви през втората половина на 70-те години на ХХ век. Никак не съм сигурен дали „разви” е точната дума, а не „разля”. И за „действие” се колебая. Да се каже обаче, че не действахме, а сме седели пред чашите си със скръстени ръце и затворени усти, също не е справедливо. Пиенето също е действие, ако не и свещенодействие, както си мислехме едно време. Така че – нека да е действие. Действащите или дейните лица бяхме студенти от най-старото учебно заведение в България, при това от най-стария факултет. Не бяхме първокурсници, всички с едно изключение бяхме гнили цели две години в казармата, сиреч зрели мъже бяхме, макар и съвсем млади. Съвсем млада бе и зрелостта ни, ако мога да си позволя такъв пирует със значението на думите.

Идеята за маратонското пиене зрееше отдавна. Част от трасето бяхме покривали нееднократно или по-скоро многократно, а отделни точки или контролни пунктове – всекидневно почти. Говоря за „Ялта” срещу Университета, за „Грозд” малко по-надолу към „Орлов мост”, за „Старият Берлин” встрани от опашката на „Коня”. Но да се даде старт от по-далеч и да се завърши в почти идеалния център, като се следва почти права, ако не идеално права линия, никога не бяхме си позволявали най-малкото заради отдалечеността на стартовата база, без да броим всекидневния недоимък. Идеята обаче бе жива, порасна, наедря, пожълтя като отлежала тетевенска ракия и само чакаше да я осъществим. Замислено-сторено.

Пиянският маратон или приятелското надпиване трябваше да започне от капанчето „Капри” – то беше отвъд хотел „Плиска” преди Четвърти километър, и да завърши в бирхалето на хотел „България”. Етапни пунктове: „Плиска”, „Ропотамо”, „Феята”, „Царевец”, „Дълбок зимник”, „Грозд” (след „Грозд” помахване на скъпия ни Университет), „Ялта”, „Старият Берлин”, „София”, „Варшава”, финал – бирхалето на „България”. (По-късно, когато правехме минимаратони, финалът на редуцирания ни вариант бе в новооткритата винарна на „Кристал”.) Съвсем умишлено не пояснявам точно какъв тип е пунктът от гледна точка на вид заведение и алкохолните възможности, които предлагаше, нито ще оплаквам съдбата му (не че не ми е мъчно), че се е поминал (ако се е поминал) някъде през почти половинвековното оттогава объркано битие на родината ни, а оттам и на родните ни кръчми. Правила: никъде да не се пие по-малко от едно малко, тоест да не остава нищо в 50-грамовата чаша, като се допускаше да се поръчат и две малки, но не повече – с цел да се запази масовостта на бягането. Разбира се, идеше реч само за концентрат. Бира и вино не се забраняваха, но бе препоръчително да се избягват. Да поясня за лаиците – целта пак бе масовостта, а и не ни се щеше да се налага медицинска намеса по трасето само защото на някого му е хрумнало да редува водка и ракия с бира или ром с вино.

Да бяхме към шест-седем състезатели. Бегачи с титли, с медали, оставили зад гърба си куп масовки и индивидуални постижения. Хем бяхме отбор, така да се каже – единомишленици и еднофланелници, ала между нас припламваха и искрите на нездравата ревност, пък и завист, породени вероятно и от прекомерното (заслужено обаче) самочувствие, и от язвите на страха да не би пък този път да се изложим. Мисля си сега, че е имало и от едното, и от другото. Нито биенето в гърдите обаче, нито спотаените притеснения пречеха да си бъдем приятели и съотборници, пред които лежеше голяма задача и престижна цел. Сега разните пиари биха рекли, че ни предстоеше екипна работа. Така да е.

40 и кусур години по-късно неминуемо възниква въпросът: защо?

Защо културни (ха-ха!) момчета (ох, исках да кажа зрели млади мъже), от добри семейства (ха-ха!), студенти в Алма Матер, и то нелоши като цяло студенти, защо правеха тези идиотщини? И особено онази, маратонската, свръхидиотщина?

След 40 и повече години все още ми е трудно да си отговоря. Естествено, че имах и имам разни отговори, но не и такъв, че отговорът да ме задоволи, като при това продължи да е верен и точен.

Отговори – сравнително верни и горе-долу точни – с лопата да ги ринеш.

На първо място, желанието ни да се чувстваме свободни изобщо и свободни конкретно от всякакви скрупули и всякакви вериги, а алкохолът е идеално средство за освобождаване изобщо, както и за освобождаване конкретно от скрупули и вериги. Имам пред вид и концентрираният, но и виното с бирата, ако са в подходящо антискрупулно и антиверигово количество. Говоря по принцип за виното и бирата, не и за онзи ни славен маратон. Вероятно не е излишно само да спомена, че онова време бе наречено по-късно „безвремие”. В тогавашна Русия властваха безмозъчни корумпирани старци и корумпираните им дечица и внучета, а у нас – друг безмозъчен полустарец, чиято дъщеря пък настояваше тъкмо тогава да живеем по законите на красотата, като тези вълшебни закони бяха известни единствено на нея. И там, и тук властваха болшевици.

Апропо, нашият маратон чудесно се вписваше в нашия си закон на красотата.

Друг отговор: това бе младежкият ни протест срещу съсипващото ни още тогава усещане за безсмислието на живота в „безвремие”; срещу предусещаното от младите ни сърца безсмислено бъдеще; срещу безсмисленото ни общество, което беше или „зряло”, или „развито”, или вече и двете, но задължително „социалистическо общество” – не помня вече точно как го наричаха по вестниците, когато си поръчахме първите водки в „Капри”. Вероятно пак не е излишно да спомена, че бяхме прави: как да предусещаш смислено бъдеще, когато не си свободен?

Пиехме и като протест срещу властта в по-широкия смисъл, срещу тъпанарите от комсомола (някои от тези тъпанари пиеха повече и от нас), срещу идиотското образование, срещу цялата безумна машина, която чувствахме, че ни души, но все още (поради младост и глупост) не възприемахме като задушител на живот и смърт – това е истината, не я възприемахме като задушител-удушител. Все още не. Поне тогава. Просто да ни е – бяхме само 22-23-25-годишни глупачета, расли в униформена и унифицирана саксия.

Разбира се, наливахме се и от зле разбиран келешлък: човек може да е келеш по много по-оригинални, по-забавни и безкрайно по-здравословни начини. Оливахме се, за да се дуем в очите на момичетата: само се излагахме, но не ни пукаше, защото след четвъртата голяма забравяш, че началото е било заради едната дуйня. Нарязвахме се лошо и просто защото си бяхме пияници, обичахме да се нарязваме с алкохол и да вилнеем без задръжки и без отговорности; ние бяхме униформена и унифицирана плът от плътта на своя народ и като него не обичахме отговорностите. Пиехме и заради спорта: здрав дух във впиянчено тяло; дума да не става – духом бяхме повече от здрави. Все още.

Способен съм да приведа и още отговори, но нито един от тях все така няма да ме задоволи, понеже не ще да е напълно верен и напълно точен.

Връщам се на маратона.

Къде го приключихме, е въпрос, на който също нямам отговор. По-скоро нямам отговор кой къде го приключи. Забравил съм. Беше много забавно в началото. Окуражавахме се, задявахме се един другиго. Пиехме по две малки, възползвахме се от щедростта на регламента. Посвещавахме келнерите в начинанието си – мнозина от тях ни бяха добри познати. Смях, настроение, бодрост. Здрав дух. Накратко – екипна работа.

Комай си спомням нещичко от „Феята” ли, от „Царевец” ли…

Не помня и резултата, все пак мина почти половин век... По обективни причини нямам абсолютно никакъв спомен аз къде отпаднах по маратонската дистанция. Надявам се да е било поне след „Орлов мост”. Забравил съм и докъде са стигнали победителите (или победителят), но в никакъв случай никой не беше успял да додрапа до бирхалето на „България” – в това съм сигурен. Убедеността ми идва от многобройните ни по-късни закани към трасето – тях ги помня, заричанията ни, че то, трасето, ни е подвластно, покоримо е, постижимо е от старта до финала, то ли ще ни се опъва на нас, заслужилите майстори на спорта, то ли ще ни се зъби подигравателно… Канехме се много и много пъти да повторим опита, че и да потретим, ако, не дай си Боже, се наложи, но така или иначе нищо не свършихме. Съмнявам се да е от страх; по-скоро ще да е било от липса на организация и от най-тривиален мързел. Пък и недоимъка да не го пропускаме.

Не зная редно ли е тук да сложа точката. Май не е редно. Още малко дължа на онзи дух на съотборниците си.

После? Продължихме да пием, като същевременно завършихме Университета. Все още живеехме по нашите си закони на красотата в онова зрялото социалистическо общество.

Някои от отбора влязоха в затвора за по-кратко или по-дълго, защото алкохолът им изяде главата. По-точно е да напиша, че жаждата за алкохол ги провали (ще ми се да вярвам, временно ги е провалил) в оная ранна част от живота им, а още по-точно и вярно: привичката да си жаден за алкохол.

А по-после лека-полека се изпозагубихме някъде по пътя. Пътя за къде?

Общо взето оцеляхме. Какво значи оцеляхме?

Някои станаха известни. Известни на кого и с какво?

Шарено ще трябва да са се стекли съдбите ни, но не съм компетентен да преценя степента и качеството на шаренията – запознат съм само с откъслечни щрихи, разхвърлени из времето важни или незначителни подробности, но в никакъв случай не и с цялата картина. Какво означава цялата картина?

Правилно казват мнозина, че тогава е бил хубавият живот – под каскета на онзи полустарец с дъщерята, специалистка по законите на красотата. И с основание тъгуват тези мнозина по времето, когато из нашите земи било живот та живот. Така е. Беше хубав живот. Прекрасно си живеехме и без да бъдем свободни, камо ли пък отговорни. И без потребността да бъдем свободни, камо ли пък потребността да бъдем отговорни. Досущ като своя народ, който, известно е, винаги е прав. На кого му пука за свободата? Я по-сериозно! На кого му пука за отговорността? Хайде холан! Че и потребност да имаш от тях!...

Имаше ли кръчми? Имаше. Имаше ли веселба? Имаше. Имаше и веселба, и другарство, при това не болшевишко, а човешко другарство. Имаше водка „Столичная” и тетевенска сливова, а и пари ни се намираха за водката и сливовата. Не винаги, но все някак я нагодявахме. Имаше отличници в наливането и оливането, които смятаха „Ялта” и „Старият Берлин” за роден дом. Имаше, то се знае, и по-слаби играчи (като мене), които окапваха я в полузащитата в „Дълбок зимник”, я по крилото в „Грозд”. Всичко имаше, но най-вече хубав живот.

Имаше младост, бяхме 22-23-25-годишни. Каква свобода, какви отговорности, какви пет лева?

Бяхме съвсем млади и още не знаехме, че липсата на потребност, липсата на копнеж по свободата се предава по наследство.

Не че сега мнозина от нас го знаят. Особено оная мнозина, тъгуващата. Затова и доста често се притеснявам, отговорно ми е едно такова на какво сме научили децата и внуците си. Като наследство.

А най-досадното е, че и не мога да пия вече, та да забравя поне за малко притесненията си.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com